ip چیست؟ حقایقی که باید درباره آی پی بدانید
هر فردی که با دنیای اینترنت سر وکار داشته باشد، به احتمال زیاد این سوال را از خود میپرسد که ip چیست و چه نقشی در فضای وب ایفا میکند؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانید که هر دستگاهی در شبکه اینترنت دارای یک شناسه منحصر به فرد است و آدرس IP یا همان Internet Protocol (پروتکل اینترنت)، آدرس سخت افزار شبکه شماست. موقع اتصال به اینترنت، آدرس IP به رایانهها امکان ارسال و دریافت اطلاعات را میدهد. در ادامه این مقاله بیشتر میآموزیم که ip چیست و با کاربرد و انواع آی پی آدرس آشنا میشویم.
ip چیست؟
IP آدرس از یک دسته اعداد و ارقام تشکیل شده که مطابق با قوانین خاصی در کنار همدیگر قرار دارند. دقیقاً همانطور که برای ارسال نامه به کسی به آدرس گیرنده نیاز دارید، رایانهها نیز در شبکه از شناسه منحصر به فرد برای ارسال داده به رایانههای دیگر استفاده میکنند. اعداد روبه رو یک نمونه از آدرس IP است: 506.457.14.512.
در حقیقت وظیفه ارسال اطلاعات بین دستگاههایی که در شبکه وجود دارند با آدرسهای IP است؛ چراکه این آدرسها شناسههایی هستند که اطلاعاتی چون مکان جغرافیایی یک دستگاه مثلا لپ تاپ استوک توشیبا را در اختیار داشته و ارتباط بین دستگاهها را امکان پذیر میکنند.
✔️ مطالعه بیشتر: بک آپ چیست و امن ترین مکان برای ذخیره سازی آن کجاست؟
کاربرد آی پی
تا اینجا آموختیم که یک آدرس آی پی به کامپیوترها امکان ارسال و دریافت داده از طریق اینترنت را میدهد. بیشتر آدرسهای IP کاملاً عددی هستند، اما با افزایش استفاده از اینترنت، حروف هم به برخی آدرسها اضافه شدند. آدرس آی پی، مانند آدرس منزل عمل میکند که با استفاده از آن میتوان بسته اینترنتی را ارسال و یا از سایر دستگاهها دریافت کرد.
به عنوان مثال اگر ما لپ تاپ استوک ایسوس را به اینترنت متصل کنیم، از آنجایی که این دستگاه دارای یک کد منحصربه فرد به نام IP است؛ بدون این آدرس نمی تواند به اینترنت وصل شده وبا بقیه دستگاهها ارتباط بگیرد.
به طور خلاصه کاربرد آی پی در موارد زیر خلاصه میشود:
دستگاه شما به طور غیرمستقیم ابتدا به یک شبکه متصل به اینترنت متصل و سپس این شبکه به دستگاه شما امکان دسترسی به اینترنت را میدهد. مثل اتصال به شبکه وای فای منزل با کامپیوتر یا موبایل.
دستگاه شما در شبکه، آدرس آی پی مخصوص به خود را دارد و مودم یا روتر شما آدرس IP اختصاصی را از ISP ارائه دهنده خدمات اینترنت دریافت میکند.
آدرس IP شما می تواند تغییر کند. برای مثال، روشن یا خاموش کردن مودم یا روتر آن را تغییر میدهد. یا اینکه میتوانید با ISP خود تماس گرفته و آنها این اجازه را دارند تا آن را برای شما عوض کنند.
✔️ مطالعه بیشتر: انواع صفحه نمایش لپ تاپ و مهم ترین ویژگی های یک صفحه نمایش خوب!
آیا امکان تغییر ای پی وجود دارد؟
کاربران شبکه بنا به دلایل خاصی تمایل دارند تا IP خود را تغییر دهند. به طور معمول فرآیند تغییر IP به کمک سرویسهای واسطه انجام میشود، ولی با دانستن چند روش ساده، شما نیز میتوانید آی پی خود را روی دستگاههای مختلف تغییر دهید. چه بعد از هدیه گرفتن یا خرید لپ تاپ استوک باشد، چه خرید تبلت استوک!
روشهای تغییر آی پی آدرس عبارتند از:
1. با VPN یا سرور پروکسی
VPN آدرس IP عمومی شما را خصوصی نگه داشته و به شبکه سیگنال میدهد که از طریق مکان دیگری به آن متصل هستید؛ بنابراین آدرس IP شما را تغییر میدهد. این کار از طریق یک تونل رمزگذاری شده اتفاق میافتد و ISP شما حتی نمیتواند فعالیت شما را ببیند.
برای استفاده از سرور پروکسی، تنظیمات پروکسی را در بخش تنظیمات مرورگر وب خود تغییر دهید تا به طور خودکار پیکربندی شود. تنظیمات Web Proxy( (HTTP برای مرورگر وب مناسب است.
✔️ مطالعه بیشتر: تروجان چیست و چگونه می توان از آلوده شدن به آن جلوگیری کرد؟
2. با جدا کردن روتر
سادهترین و سریعترین راه برای دریافت یک آدرس IP جدید این است که ببینید آدرس IP شما از طریق یک سایت بررسی IP چیست، سپس به روتر خود بروید و حداقل پنج دقیقه آن را از برق جدا کنید. بسته به اینکه ISP شما در طول چه مدتی آدرسهای IP را به طور کلی تجدید کند، ممکن است اینکار چند دقیقه بیشتر طول بکشد. پس از اتصال دوباره، وب سایت را به روزرسانی کنید تا مطمئن شوید آدرس IP شما تغییر کرده است.
3. به روز رسانی آدرس IP در Mac، iOS، Windows و Android
Ios: در بخش تنظیمات روی Network کلیک و شبکه وایفای متصل به آن را انتخاب کنید. در بخش آدرس IPv4، روی Configure IP و سپس Automatic کلیک کنید .
Android: در تنظیمات روی Connections و سپس Wi-Fi کلیک کنید. از اینجا روی شبکه وای فایی که در حال حاضر به آن متصل هستید کلیک کنید. روی نماد چرخ دنده در سمت راست شبکه ضربه بزنید. آدرس IP شما در اینجا نمایش داده میشود، به پایین صفحه رفته و پس از اطمینان از آماده بودن رمزعبور وای فای، روی Forget کلیک کنید. موبایل شما شبکه Wi-Fi را فراموش کرده و قطع میشود. فقط کافیست دوباره به شبکه خود متصل شوید و باید یک آدرس IP جدید برای شما صادر شود.
Windows: در بخش کنترل پنل به Network and Sharing Center > Change Adapter Settings > Network Connections بروید. آنجا لیستی از اتصالات اترنت و Wi-Fi را میبینید. روی موردی که میخواهید تغییر دهید کلیک راست کرده و Properties را انتخاب کنید. به بخش InterInternet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) بروید. با کلیک روی Properties آدرس IP را انتخاب کنید. آدرس IP را به آنچه میخواهید به روز رسانی کنید. OK را بزنید.
Mac: وارد System Preferences شوید. Network را انتخاب و آدرس آی پی دستگاه را در لیست سمت چپ که میخواهید تغییر دهید برجسته کنید و روی Advanced کلیک کنید. به TCP/IP بروید. آیپی و تنظیمات خود را طبق پیکربندی مورد نظرتان به روزرسانی کنید. OK را بزنید.
✔️ مطالعه بیشتر: انواع آنتی ویروس و معرفی بهترین آنتی ویروس رایگان!
انواع ip آدرس
چند نوع آدرس IP مانند: آدرس IP خصوصی، آدرس IP عمومی، آدرس IP ثابت و آدرس IP پویا وجود دارد.
Private IP addresses
آدرس IP خصوصی آدرس دستگاه شماست که در شبکه خانگی یا دفتر کاری متصل است. در صورت اتصال چند دستگاه مختلف به یک ISP ،همه دستگاههای شما یک آدرس IP خصوصی خواهند داشت .نمیتوان از طریق دستگاه های خارج از شبکه خانه یا اداره به این آدرس IP دسترسی داشت.
Public IP addresses
آدرس IP عمومی شما آدرس اصلی مرتبط با کل شبکه شماست. این آدرس شما را به سراسر دنیا متصل کرده و برای هر کاربری منحصر به فرد است .برای دانستن آدرس IP عمومی خود، به سایت WhatIsMyIP.com رفته و آدرس IP عمومی و سایر اطلاعات مرورگر را برای شما نمایش میدهد .
✔️ مطالعه بیشتر: تین کلاینت ؛ بررسی مزایا و کاربرد های آن
Dynamic IP addresses
آدرس IP پویا یک آدرس موقت برای دستگاههای متصل به یک شبکه است که به طور مداوم در طول زمان تغییر میکند . آیپی دینامیک خطرات امنیتی کمتری دارد، زیرا هربار که کاربر وارد سیستم میشود یک آدرس IP جدید به دستگاه اختصاص مییابد.
Static IP addresses
آدرس IP استاتیک تغییر نمیکند . هنگامی که به دستگاه شما یک آدرس IP ثابت اختصاص یابد، معمولاً تا زمانی که دستگاه از رده خارج نشود یا ساختارشبکه تغییر کند، ثابت میماند. آدرسهای IP استاتیک عموماً توسط سرورها یا سایر تجهیزات مهم استفاده میشود.
تفاوت IPv6 با IPv4
تفاوت اصلی بین IPv4 و IPv6 در اندازه آدرسهای IP است. IPv6 فضای آدرس بزرگی را دارد و در مقایسه با IPv4.3 nov دارای یک هدر ساده است. پروتکل IPv4 آدرس IP را به عنوان یک عدد 506.457.14.512 تعریف میکند. اما این پروتکل تنها به حدود 4 میلیارد آدرس IP تخصیص مییابد.
پروتکل IPv6 از آدرسهای 128 بیتی استفاده میکند که شبیه به این آدرس: ffe:1900:fe21:4545:0000:0000:0000:0000 هستند. IPv6 قادر به ارائه حدود 340 تریلیون تریلیون تریلیون آدرس IP است و این برای پاسخگویی به نیاز روزافزون به آدرسهای IP برای وبسایتها، کامپیوترها، موبایلها، ساعتهای هوشمند و یخچالهای هوشمند در سالهای آینده بسیار کارآمد است.
✔️ مطالعه بیشتر: هرآنچه که باید درباره کوکی مرورگر بدانید!
آی پی من چیست؟
برای پیدا کردن آدرس آی پی خود در دستگاههای مختلف از روشهای زیر استفاده کنید:
آی پی اینترنت خود را میتوانید از مرورگر دستگاه خود با تایپ کلمه IP و کلیک دکمه Enter در گوگل پیدا کنید.
از طریق صفحه CMD آدرس آی پی در ویندوز 10 و 8 به این صورت پیدا کنید:
- از منوی Start روی گزینه Run زده یا عبارت Run را در منوی Start تایپ کنید.
- کلمه CMD را در پنجره Run تایپ و کلید Enter را بزنید.
- در پنجره Command Prompt عبارت ipconfig را تایپ کرده و Enter را بزنید. پس از انجام این کار شما آدرس IP خود را خواهید دید.
✔️ مطالعه بیشتر: معرفی انواع ویروس های کامپیوتری و روش های مقابله با آن
برای پیدا کردن IP در اندروید، درتنظیمات، گزینه WiFi را انتخاب کنید. سپس گزینه Network Setting را برای مشاهده آیپی انتخاب کنید. در آیفون نیز درست مثل اندروید، وارد تنظیمات شده و با فشردن گزینه WiFi، آدرس IP گوشی خود را ببینید.
جمع بندی
در این مقاله به پرسش ip چیست پاسخ دادیم و نقش آن را در دنیای وب بررسی کردیم. به عنوان حسن ختام ذکر این نکته ضروریست که محافظت از آدرس IP برای حفظ حریم شخصی و آنلاین دستگاههای مختلف و جلوگیری از حملات خطرناک سایبری امر بسیار مهمی است. زیرا دسترسی به یک آدرس IP این اجازه را به هکرها میدهد تا شبکه شما را تهدید کرده یا شما را از دسترسی به یک وب سایت خاص مسدود کنند.